Kalėdinė misija – sveikas šventinis stalas

Sveikatos klubas Naudingi straipsniai Kalėdinė misija – sveikas šventinis stalas

Didžiosios metų šventės ne tik sutelkia šeimos narius, džiugina galimybe pabūti kartu, bet ir kelia malonių šventinių rūpesčių. Vienas iš jų – ką pagaminti, kad maistas būtų ne tik skanus, bet ir sveikas, o ir stalas neatrodytų taip pat, kaip praėjusiais metais. Siūlome keletą sveikų patiekalų idėjų be majonezo, riebalų ir cukraus Jūsų šventiniam stalui.

Sūdyta silkė su cukinija ir pomidorais

Šventinis lietuvių vaišių stalas be silkės tiesiog neįsivaizduojamas. Ir ne veltui – tai puikus Omega-3 šaltinis, ypač naudingas smegenims, nervinėms ląstelėms, padedantis mažinti uždegiminius procesus. Suaugusiam žmogui per savaitę rekomenduojama suvartoti bent 200 g riebios žuvies.

Rekomenduojama pirkti visą silkę ir ją iškaulėti namuose – taip žuvis bus pati naudingiausia, išvengsite pramoninėje gamyboje naudojamų konservantų. Pirkite švelniai pasūdytą silkę, o jeigu per sūri – prieš gamindami tiesiog pamirkykite vėsiame vandenyje.

Deja, bet silkės patiekalai Lietuvoje dažniausiai patiekiami su perkeptomis daržovėmis, dideliu kiekiu riebalų ar majonezo, o tai labai sumenkina puikaus produkto maistinę vertę. Tad mūsų siūlomas variantas visai kitoks – gaivus, sveikas ir, svarbiausia, skanus.

Jums reikės:

vienos vidutinio dydžio silkės;
500 g šviežios cukinijos (galima ir daugiau pagal poreikį);
300 g vyšninių pomidorų (galima ir daugiau pagal poreikį);
pusės šaukštelio natūralaus medaus;
šviežiai maltų juodųjų pipirų;
žiupsnelio šviežių arba šaldytų petražolių.

Paruošimas: daržoves supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, sumaišykite su silkės gabaliukais ir pagardinkite pipirais, medumi bei petražolėmis.  

Druskoje kepta žuvis

1 porcijai Jums reikės:

300 g šviežio ir išvalyto jūros ešerio;
300 g rupios druskos;
30 g kiaušinių baltymų;
½ citrinos (supjaustytos griežinėliais);
kapotų krapų, šviežių čiobrelių (pagal skonį).

Paruošimas: į išvalytos žuvies vidų sudėkite krapus, čiobrelius bei citrinos griežinėlius. Į dubenį suberkite druską, supilkite kiaušinio baltymus ir viską gerai išmaišykite. Kepimo indo dugną padenkite druskos sluoksniu ir uždėkite žuvį. Tada žuvies viršų padenkite 2-3 cm druskos sluoksniu. Taip paruoštą žuvį kepkite orkaitėje 200˚C temperatūroje apie 25-30 min. Žuvį, ištraukę iš orkaitės, palikite atvėsti maždaug 15 min., tada sudaužykite druskos sluoksnį ir nuvalykite nuo žuvies kartu su likusiais žvynais. Taip kepta žuvis bus neriebi ir labai sultinga.

Paprikos, įdarytos malta kalakutiena

Kalakutiena – puikus ir itin sveikas pasirinkimas, galintis paįvairinti tradicinį šventinį stalą. Tai neriebi, baltyminga, maistinga mėsa, turinti amino rūgščių, B grupės ir PP vitaminų, cinko, geležies, fosforo ir magnio mikroelementų. Siūlome išbandyti įdarytų paprikų receptą.

6 porcijoms Jums reikės:

300 g maltos kalakutienos;
6 didesnių paprikų;
60 g džiovintų pomidorų;
4-5 skiltelių česnako;
1 svogūno;
druskos, pipirų, čiobrelių (pagal skonį).

Paruošimas: nupjaukite paprikos viršų ir išskobkite sėklas. Maltą mėsą sumaišykite su smulkintais česnakais, pakepintais svogūnais bei prieskoniais. Paprikas įdarykite kalakutiena ir kepkite orkaitėje apie 45 min. 180˚C temperatūroje. Ištraukę paprikas iš orkaitės papuoškite smulkintais džiovintais pomidorais.

 

Keksai su uogomis

Ir kokios gi žiemos šventės be deserto? Siūlome išsikepti sveikų keksiukų su uogomis.

6 keksiukams Jums reikės:

200 g avižinių dribsnių;
50 g kokoso drožlių;
100 g migdolų miltų (tinka ir itin smulkiai sumalti migdolai);
2 didesnių bananų;
200 g uogų (šviežių ar šaldytų);
1 kiaušinio baltymo;
1 ½ a.š. kepimo miltelių.

Paruošimas: avižinius dribsnius sutrinkite iki rupių miltų, juos sumaišykite su migdolų miltais, kokoso drožlėmis bei kepimo milteliais. Bananus sutarkuokite ir sumaišykite su sausais produktais. Kiaušinio baltymą išplakite iki standžių putų ir įmaišykite į tešlą. Atsargiai įmaišykite uogas. Kepkite 30 min. 180˚C temperatūroje. Patiekite dar karštus.